Megosztás:

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. június 1., kedd

Fagor kukta kontra drága kukta

Hétvégén kezembe került egyik ismerősöm méregdrága kuktája. Állítólag nagyszerű, csak a fedőjét (ami a lényeg a kuktáknál) nem szabad mosogatógépben mosogatni! Beépített hőmérője van. Kérdeztem is az ismerőst, hány fokon szokta főzni a csülkös bablevest? A válaszból kiderült, hogy nem csak hogy nem tudja, de valójában sosem nézi, hány fokon főz. 6 pontos zárószerkezete a fedő gombjának eltekerésével záródik. Nekem feleslegesen megbonyolítottnak tűnt, több lehetőséget biztosítva a meghibásodásra. Ami a leginkább szembe ötlő volt, az elmosogatott fedő szennyezettsége. Rendkívül sok lehetőség van a kosznak elbújnia olyan zugokba, résekbe, amit nem lehet rendesen kitisztítani. Készítettem néhány fotót a kényes részletekről.
A szelepek aranyos kis mélyedésekkel, szögletekkel vannak tarkítva, melynek jobbára semmi funkciója, ám a tisztán tartást jelentősen megnehezíti. A bal oldali még recézve is van!

A fedő felső részén látható egy keresztpánt, amelyben a zárófüleket működtető mechanikus rudazat kapott helyet. Látható alatta felgyülemlett maszat, hisz oda nem fér be az ujjunk, mely a mosogatószivacsot mozgatja.


Jelentős mennyiségű nyílás, csavar és mélyedés tarkítja a fedő belső felét, ahol a műanyag perem és a fém belső össze van szerelve.


Ezen a képen a rögzítő fülek zárt állapotban láthatók. Megfigyelhető a rögzítő fülek alatti kis bemélyedések, illetve a fém és műanyag alkatrészek találkozásánál kialakult sarkok körbe.

A Fagor kukták bár jóval egyszerűbb megjelenésűek, de talán épp ebben rejlik az előnye. Gyakorlatilag minden része mosogatógépbe helyezhető és jóval kevesebb a nehézkesen tisztítható rése, mélyedése. Használata rendkívül egyszerű! És nem utolsó sorban jóval kedvezőbb áron beszerezhető! Nézzünk néhány fotót:
A szelepek belső oldalról nézve, jóval könnyebben körbejárja a mosogatószivacs, ha nem gépben mosogatnánk.


Jól látható a sima lehajló perem körbe, és a markolat benyúló részének egyszerű formája, mely könnyen körbe tisztítható.

Könnyen kiemelhető szelepe és a szelepház akár kézzel is könnyen tisztántartható, és ez a megbízható üzemelés érdekében javasolt is!

Az utolsó képen a fedő belsejét mutatja a visszahajló zárófül alapos megtekintésére. Ugye jól látható, hogy semmi fölösleges mélyedés, sarok nincs benne.

Szívesen venném, ha mindenki leírná hozzászólásban, hogy melyiket választaná akár ha egy árban volnának is.

4 megjegyzés:

  1. Abszolút csakis a FAGOR-t! :-)

    VálaszTörlés
  2. Az a baj még a zepter kuktájával, hogy a rugós szelepe KARBANTARTÁST IGÉNYEL:
    Minden főzés előtt meg kell mozgatni belülről, mert leragad és ha nem lenne biztonsági szelep felrobbanna!!!

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok!
    Nekem nemrég van internetetem és kihasználom rendesen. Ez ügyben is az árösszehasonlító oldalakról leírtam, hogy ez és ez amelyik érdekel a kukta hol, mennyibe kerül. Ha van 15-30 perced, akkor írd le a kukta árakat innen. Térképen nézd meg, hol vannak a boltok, azt válaszd amelyik közel van, akár egy kis utazással, ha szánsz rá egy kis időt.

    VálaszTörlés
  4. 10 éve Fagor kuktát használok, SZUPER !!!

    VálaszTörlés