Megosztás:

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2009. november 24., kedd

A teknőtöl az automata mosógépig

Egy kis mosógép történelem.

Azt ugyan nem tudom, hogy mióta mosunk, csak gondolom nem sokkal a szövés feltalálása után kezdődhetett. Az egyiptomi óbirodalom (i. e. 2650 és 2300 között) korában épült piramisok falfestményein látható emberi alakok már textíliából készült ruhadarabokat viseltek. Ha már volt textil, mosni is kellett azt. A patakhoz jártak az asszonyok, majd "feltalálták" a teknőt.


"Ezerkilencszáztizenegyben
Edison itt járt Budapesten
"
Szólt a nagysikerü Fonográf sláger, de ki gondolná, hogy már akkor volt mosógép?
Egy példánya ma is látható Orosházán.
Íme:


Nos, ez idő tájt a Fagornak még tán a gondolata sem volt meg, hisz mint tudjuk 1956-ban jött létre a Mondragoni szövetkezeti csoport. Nézzünk néhány mosógépet a kezdeti időkböl.

A '60-as évek elején

Egy F-16-os 1967-ből


Ezek a régi masinák tengernyi vizet használtak, amit jól illusztrál a kép, 1976-ból,
bár eredetileg nem az volt a célja. :-)


1977-es reklám

Komoly fejlesztések folytak a hatékonyság növelésére, hogy minél több ruhát lehetőleg sokkal kevesebb vízzel lehessen mosni. Ezt többek között a speciális kialakítású dob bordákkal sikerült elérni, mely tus szerűen folyatja a ruhákra a vizet a dob forgása közben.



Így eljutott a Fagor arra a szintre, ahol már 6 kg szennyes ruhát 49 liter víz felhasználásával és 1,02 kW energiával tisztára mosott, háromszori öblítéssel a 2004-es esztendő csúcsgépével, az 1F-4613 X típussal. Ez a készülék már 12 nyelvü menüvel volt ellátva, így a világ minden táján gyerekjáték volt a kezelése. Nagyméretü LCD kijelzőjén a beállított programon kívül jelezte a pontos időt, a mosás végének várható idejét, és a kiválasztott centrifuga fordulatszámot.
Bizonyára mindenki tapasztalta, vagy ismer olyat aki tapasztalta, hogy bizonyos mosógépek önnáló életre kelnek, miközben dolgukat végzik, és kisebb kirándulást tesznek a fürdőszobába. Nos a Fagor gépeikbe épített ABS (Advenced Balance System) rendszer teljesen megszünteti a rázkódást. Érdekes megfigyelni a régi képeken, hogy milyen kicsi volt a betöltőnyílás, ez ma már egy 6 kg-os gépnél 29 cm átmérőjű. A zajszint csökkentésében is komoly előrehaladás mutatkozik, a most "futó" Fagor modellek 53-55 dB zajt bocsátanak ki mosáskor és 73-76 dB-t centrifugáláskor.
Sokan félnek a magas centrifuga fordulattól, mondván, hogy nehéz utána vasalni a ruhát, megnyugtatok mindenkit, ezek az intelligens elektronikával szerelt mosógépek centrifugálás után fel lazítják a ruhákat, tehát nem okoz különösebb nehézséget a vasalásuk. Különösen egy kitűnő Fagor vasalóval. A víz és energia takarékosságot szolgálja a súly-automatika, mely arról gondoskodik, hogy kevesebb töltet esetén csak a szükséges vizet használja a gép.
Mindent egybevéve, elmondhatjuk, hogy a Fagor mosógépek a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően könnyen használható, megbízható, környezetbarát segítőtársai a háziasszonyoknak és méltán világhírűek.
Ha testközelből szeretne megtekinteni egy Fagor mosógépet, látogasson el mintaboltunkba, a VII-ik keerület Damjanich u. 11-15-be, ahol a többi Fagor terméket is szívesen bemutatjuk. Segítünk megkönnyíteni a választást, hogy mi kerüljön a fa alá! ;-)
Továbbá üzletünkben megvásárolható a mosódió, és egyéb környezetbarát tisztítószerek is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése