Megosztás:

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. január 7., csütörtök

Néhány szó az indukciós főzőlapokról

Sok vásárlónk úgy indít, hogy szeretne venni elszívót, sütőt, főzőlapot, de nem indukciósat...
-Miért? -kérdem
-Mert speciális edények kellenek hozzá és nem akarom lecserélni az edényeimet is, és nagyon drágák! -hangzik a válasz

Had oszlassak el némi félreértést:
Az indukciós technológia lényege a mágneses erőtérben rejlik, és nagyon helyénvaló az erőtér kifejezés használata. Ebből következik, hogy olyan edénnyel tudjuk használni, ami mágnesezhető, legalábbis a talpa. Ezt meglévő edényeinken könnyen ellenőrizhetjük egy minden háztartásban megtalálható hűtőmágnessel. Arról van ugyanis szó, hogy a vas felmelegszik, ha mágnesesen túl gerjesztjük, így az edénytalpában keletkező hő közvetlenül az ételt melegíti.



Nem utolsósorban a hőképzésnek ez nagyon hatékony, ha nem a leghatékonyabb módja. Gyors felmelegedés, rögtön az edény tartalmával érintkezik, rengeteg időt nyerünk és az idő pénz, főleg, ha energiafogyasztással párosul. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy hamarabb fő meg a húsleves, hanem azt, hogy a főzési idő alatt kevesebb ideig fogyaszt energiát a főzőlap.

Ez 1 liter víz forralása esetén így néz ki:

Nos eddig egy ellenérvet kilőttünk, de nézzük a másodikat, miszerint drága az indukciós főzőlap.
A legolcsóbb "hagyományos" kerámia főzőlapunk a 2V-40 TX jelenlegi ára 64.900,- Forint, ehhez képest a legolcsóbb indukciós főzőlap a VI-4 TX jelenleg 114.900,- Forintba kerül, és ugyanennyi az I-200 TX, I-200 TS un. fél-indikciós* főzőlap. Az 50.000,- Forint árkülönbözet kb 3-5 éven belül megtérül, jelenlegi áramdíjjal kalkulálva, használat gyakoriságától függően.
Milyen érvek szólnak még az indukciós főzőlap mellet?
-biztonságos, hisz a lap nem, csak a ráhelyezett edény forrósodik fel, a lap némi visszaadott hőtől meleg lesz, de gyorsan hül
-sokkal könnyebb tisztítani, mert nem ég rá a kifröccsent étel
-nagyon enyhe hevítésre is alkalmas, így pl. a csokoládé olvasztásra
-csak az edény által fedett területen "dolgozik", így nincs energiaveszteség

Ezek után tekintsük meg Buday Péter bemutatóját:



*A fél-indukciós főzőlap kifejezés azt jelenti, hogy két indukciós és két kerámialapos felülete van, mely minden edényhez használható

1 megjegyzés:

  1. Pedig bezony sokba kerül a korábban összevásárolt alumínium edények cseréje. Én már csak tudom, elvégre bőszen használom az 5IFT-22 X jelű főzőlapot... És a mágnesezhető teflonbevonatos edények iszonyat drágák :(
    De ettől még nagyon szeretjük az indukciós technológiát

    VálaszTörlés