Megosztás:

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2010. január 29., péntek

Ovd a Földet, mert csak egy van belőle

"Volt idő, amikor még az üzletek polcai nem roskadoztak a tisztítószerek ezreitől. Ennek ellenére dédanyáink idejében is léteztek tiszta, csillogó edények, evőeszközök, volt hófehér ing, abrosz. Azután hirtelen nagyot változott a világ, és a reklámok elhitették velünk, hogy ugyanez a tisztaság már csak vegyszerek segítségével érhető el."

Pedig nem...
  • Üveg asztallapra kenjünk puha papírral citromlevet. Szárítsuk meg, utána újságpapírral fényesítsük.
  • Ha a vasaló egy kicsit megsütötte a ruhát, nedvesítsük be a foltot vöröshagyma levével, és hagyjuk hatni pár órán keresztül. Utána mossuk ki, és a foltnak hűlt helye.
  • Ha a termosz szagtalanítani szeretnénk, mossuk ki szódabikarbónás vízzel, majd alaposan öblítsük tiszta vízzel. A dugóját sós vízben forraljuk át a szagtalanításhoz.
  • Ha zománcedényeink súrolásához csak sót használunk, nem veszítik el fényüket.
  • Ha a gáztűzhelyen erős a lerakódás, szórjunk sót a tűzhely lapjára, és öntsük le ecettel, hogy ellepje a ráégett ételfoltokat. A legmakacsabb szennyeződést is oldja. Gyakran penészedik a fürdőszoba csempéi közötti fúga. Ez ellen azt tehetjük, hogy feloldunk fél liter vízben ugyanilyen mennyiségű nagy koncentrációjú ecetet, és ezzel minden második nap átdörzsöljük a problémás felületet.
  • Szórjunk időnként a lefolyóba maréknyi háztartási szódát, majd öntsük le forrásban lévő vízzel. A lefolyó így mindig tiszta marad, nem dugul el, és nem áraszt kellemetlen szagokat.
  • Ha kezünket befogta a tinta, paradicsom- vagy citromlével könnyedén orvosolhatjuk a problémát.
  • Időnként tisztítsuk ki a mosógépet! Töltsük fel langyos vízzel, és öntsünk bele négy liter ecetet. Járassuk végig az egyik programot. Így feloldódik a vízkő és a mosópormaradék egyaránt.
Ilyen tippek, praktikák százai találhatók az ingyenes könyvben, illetve annak (környezetbarát) letölthető változatában.

2 megjegyzés:

  1. Szia Fagor mintabolt!
    Nagyon szuper, hogy kiírtál pár praktikát! Érdemes bevezetni őket az ismételt használatba!
    Egyébként szerintem nem csak a reklámok az oka annak, hogy elfelejtődtek a régi pratkikák, hanem az idő hiánya is!

    VálaszTörlés
  2. Időhiány??? Lehet! Kicsit a múltba révedek: Anyám 303-as keverőtárcsás mosógéppel mosott, amiből a ruhákat átszedte a 407-es centrifugába, elmosogatta az edényeket tányérokat kézzel, ha valami közlendője volt távoli rokonhoz, ismerőshöz, le ment telefonálni a fülkébe, vagy levelet feladni a postára. Busszal és HÉV-vel járt munkába és az ételt kis-lábosban melegítette a gázon. Azóta nagyot változott a világ, ma már legtöbben autómata mosógépben mosnak, mosogatógépre bízzák a szennyes edényeket, mobiltelefonálnak, e-maileznek, sokkal többen járnak autóval etc. Nekem úgy rémlik, mégis több ideje volt Anyámnak, mint manapság néhányunknak. Persze akkoriban csak két TV csatorna volt és hétfőn nem volt adás, az RTV újságban külön jelölték a színes filmeket, nem volt computer, mely sok család idejét kurtítja és nem volt tartóstej sem, tehát legalább kétnaponta kellett menni vásárolni és nem voltak bevásárlóközpontok sem, viszont a közértes megkérdezte: "Hogy tetszik lenni?"
    Az a fránya idő ami tegnap rohant, ma pedig vánszorog! (tegnap, vasárnap volt :-))

    VálaszTörlés