Megosztás:

Add a Twitter-hezAdd a Facebook-hozAdd a StartlaphozAdd az iWiW-hezAdd a Google Reader-hez

2009. december 13., vasárnap

Luca napi szokások

Lucia egy katolikus szent volt, a vakok, szemfájósok, menyasszonyok véd ő szentje. Ehhez a naphoz számos hiedelem és népszokás kapcsolódik.

A régi naptárak szerint az év legrövidebb napja december 13. volt, innen számították a nappalok hosszabbodását. Ezzel függ össze, hogy Lucát fényhozónak is nevezték hisz a Luca név a latin lux=fény szóból ered.

Az e napon elkezdett és karácsonyig készített széket (Luca széke) el kellett vinni az éjféli misére és ott pontban éjfélkor felállni rá, így láthatóvá váltak a boszorkányok, tartotta a régi hiedelem. A boszorkányok rontást hoztak az emberekre. A rontás ellen fokhagymával lehetett védekezni, méghozzá úgy, hogy az ember megette. Talán ma is érdemes kipróbálni, hisz a betegség, az egészség elromlása, és a fokhagyma segít az egészség megóvásában, ergo véd a rontás ellen!

Luca napjától figyelték az idő járást. A karácsonyig eltelt 12 nap a 12 hónapot jelölte. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha valamelyik napon esik, esős, ha száraz, akkor az adott napnak megfelelő hónap is száraznak várható.

Hogy sok pénzük legyen a következő évben, pogácsát sütöttek, s bele pénzt raktak. Aki kihúzta a pénzzel töltött pogácsát, annak azt mondták, egész évben nagy szerencséje és sok pénze lesz.

A lányok a fiúk neveit írták cédulákra, és ezeket a cédulákat sütötték bele a pogácsákba, amelyik utoljára maradt, az a legény lett életük párja, a régi hiedelem szerint.

Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak TILOS volt dolgozni. Nem is egy történet szól arról, hogy hogyan büntette Luca azokat, akik ezen a napon sző ni, fonni, varrni, mosni mentek vagy kenyeret sütöttek netán vagy tanultak, tanítottak.

Manapság ezek az ősi Magyar szokások háttérbe szorulnak, Helowen-t és Valentin napot ünnepel a ma magyarja, és cikinek tartja a húsvéti locsolkodást, mely szintén régi Magyar szokás. Csak hát ezen ünnepek kapcsán nem sok mindent lehet eladni! És bizony sokaknak az az érdeke! Eladni bármi áron, még ha egy Nemzet múltját tapossa is sárba.
Rajtunk múlik, hagyjuk-e!

"Végérvényesen valami elveszett!"
/Bikini: Lóhere/




2 megjegyzés:

  1. Az utolsó bekezdésben leírtak - nemzeti értékeink lecserélése silány, a nemzetközi tőke által ránk erőltetett szemétre - nagyon igazak. Van ezek után kétségünk afelől, hogy a globalizáció, a mindent uralni akaró "nemzetközi" tőke a lehető legrosszabb ami történhet...?

    VálaszTörlés
  2. Igaz! Igaz! De!
    1. Manapság ki áll neki Luca székét faragni?
    2. A szockorszakban eléggé le lett alacsonyítva társas vedelésre a húsvéti locsolkodás.
    3. Manapság hét végén is sokan dolgoznak... főleg a kereskedelemben ugyebár... :-( Luca nap ide, vagy oda.

    Egyetértek viszont abban, hogy jó lenne magyarnak maradni és nem másokat majmolni. A magyarnak maradás pedig ne a rossz szokásaink mellett való töretlen kitartást jelentse, hanem a fejlődésre és a jóra való törekvést, a közösség érdekében!
    Gondolkodtatok már azon, hogy minden ország elhúz mellettünk?
    Ahogy az utánozhatatlan Hofi Géza mondta:
    Jó hogy szélvédett a Kárpát medence, de a büdös is megmarad! Itt szüttyögünk már mióta!?
    Fiss levegő kéne emberek!
    (Fagor mintabolt, nyugodtan moderálj, ha nem találod idevágónak a kifakadásomat.)

    VálaszTörlés